Kohtuuden normalisointi ja #nollasumma

”In short, our world needs climate action on all fronts- everything, everywhere, all at once.”

-António Guterres

Voimme selvästi olla yhtä mieltä Antónion kanssa - ja tässä on meille uusi ase tähän taistoon. Jos olet sitä mieltä, että edistystä pitää saada ja päätöksentekijät reagoimaan voimakkaasti on meillä tarjota sinulle ympäristökriisin ratkaisemisesta puuttuva palanen. Palanen, jota ei ole uskallettu ottaa käyttöön vielä.

TL;DR: Palanen on ensin kohtuuden normin miettiminen. Toiseksi itsemme vertaaminen tähän normiin. Kolmantena ja oleellisimpana vaadimme myös johtajiltamme normin määrittämistä ja esimerkillä johtamista. Eli Overtonin asteikolla jotain käsittämättömän ohi menevää. Eli #nollasumma

Tavalliselta ihmiseltä puuttuu selkeä ja saavutettavissa oleva tavoite. Johtajalla, päättäjällä ja vaikuttajalla taas on avoin shekki rajattomiin päästöihin. Me tarvitsemme kiintopisteen, josta aloittaa muutos ja jolla rakennetaan mittakaava kohtuullisuuden ympärille ja napsitaan kohtuuttoman ylittävästä osasta ne matalalla roikkuvat hedelmät pois.

Kohtuus asetetaan aluksi tavallisen ihmisen päästöihin eli suomalaisen mediaanipäästöihin, jotka ovat noin seitsemän tonnia. Kohtuuteen siis pystyy jo nyt puolet meistä ja huomattava osa muista on iskuetäisyydellä. Jos elät jokseenkin järkevää tavallista elämää, olet todennäköisesti jo tässä kohtuuden minimitavoitteessa. Tarkista aluksi missä menet vaikkapa Sitran elämäntapatestistä:

https://elamantapatesti.sitra.fi/

Kun henkilökohtaisten päästöjen yläraja on, ensin sosiaalisen normin kautta ja sittemmin lainsäädännön kautta, asetettu tähän kohtuuden määritelmään on suurin osa ylikulutuksestamme poistettu. Ilman teknologian kehitystä, ilman tavallisen ihmisen elämän ankeuttamista. Tämän jälkeen teknologian ja ympäristösuojelun lainsäädännön tiukentumisen tuomat säästöt päästöistä hoitavat lopun systeemitason ongelmasta.

Maailman eniten kuluttavan viiden prosentin elämäntavalla ei ole mitään tekemistä tavallisen suomalaisen kanssa. Ja tämän elämäntavan päästöihin systeemitason muutos tulee tekemään vain pienen loven. Mediaanipäästöjen alapuolella taas systeemitason muutos tulee olemaan suuri vaikuttaja ja henkilökohtaisen tason muutos pienempi. Voisikohan olla, että sinne ylimpään viiteen prosenttiin aika vahvasti korreloiva päättäjä pelkää sitä henkilökohtaista muutosta ja siksi puhuu todella paljon vain systeemitason muutoksesta? Tämän idean kertomisen jälkeen yksikään kymmenien tonnien henkilökohtaiset päästöt tuottava päättäjä ei enää ilkeä puhua systeemitason muutoksesta ja saamme parempia päättäjiä ja rehellisyyttä kestävyyskeskusteluun.

Maailmaa on muutettu aiemminkin pyytämällä vaikuttajilta vastinetta kysymykseen. Esimerkiksi pekoni on tuotu tällä tavalla ihmisten aamiaispöytään. (lue tästä tarina Bernaysistä ja pekonista). Nyt muutamme maailman kysymällä päättäjiltä, johtajilta ja vaikuttajilta kohtuudesta ja siitä, pystyykö hän siihen mihin puolet ihmisistä pystyy jo nyt. Minimissään me istutamme kohtuuden määritelmän vastahakoisen päättäjän takaraivoon itämään ja parhaimmillaan me annamme hyvän strategian ja mittarin, jolla oikeaa muutosta haluava päättäjä voi johtaa esimerkillä ja poistaa tavallisen ihmisen syyllisyyden.

Nollasumma ja kohtuuden portaat

MITEN TÄMÄ TOIMII – TAVALLINEN IHMINEN

Sinun tehtäväsi on levittää ideaa ja kohtuuden määritelmää. Ja kertoa, että tavallinen ihminen ei ehkä ole vielä osa ratkaisua, mutta ei myöskään se suurin osa ongelmaa. Ja, että systeemitason päätös tulee hoitamaan sen tavallisen ihmisen päästöt ihan hyvälle mallille lähitulevaisuudessa. Laita kaikki tuttavasi tekemään Sitran elämäntapatesti ja kerro 7 tonnin olevan ihan hyvä tavoite. Suurin osa tulee olemaan jo tässä tavoitteessa valmiiksi.

Lisäksi sinun tehtäväsi on vaatia tähän kysymykseen vastaamista siltä päättäjältä, johtajalta ja vaikuttajalta. Pelkkä kysymyksen lähettäminen ilman toivoa vastauksesta vakiinnuttaa kohtuuden määritelmän yleistymistä ja istuttaa sille päättäjälle idean siitä, että jonain päivänä hänen pitää pystyä johtamaan esimerkillä, jos haluaa kestävästä muutoksesta puhua. Tällä hetkellä tämä esimerkillä johtaminen tai tarkemmin sen vaatiminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta, mutta me teemme siitä mahdollisen. Me hyppäämme monta Overtonin tikapuuta kerralla, koska on pakko.

Nollasumma ja Overtonin ikkuna

Henkilökohtaisten päästöjen mittakaavan julkistamista sen sijaan voit vaatia vain ylhäältä päin. Jos olet äänestäjä, vaadi sitä ehdokkaalta. Jos ehdokas vaadit sitä istuvalta edustajalta. Jos olet kansanedustaja, vaadi sitä ministeriltä, joka taas vaatii sitä presidentiltä. Tarkoitus on, että vuoden 2023 loppuun mennessä jokainen kestävyydestä ja systeemitason muutoksesta puhuva johtaja on antanut oman kannanottonsa siihen, mikä on hyvä määritelmä kohtuudelle ja koskeeko kohtuus häntä. Sinun tehtäväsi on varmistaa, että tämä vaatimus kannanotosta pääsee kipuamaan ruokaketjun huipulle ja nopeasti. Muista kertoa myös muille ideasta ja kelle ylöspäin olet haasteen laittanut. Ja nosta asiallisia vastauksia kannustaen näkyville.

Eduskuntavaaleissa laita tämä kysymys haluamallasi tavalla harkitsemillesi ehdokkaille, mitä useampi sen parempi, ja kerro äänesi olevan tarjolla hyvän julkisen vastineen antaneelle ehdokkaalle.

MITEN TÄMÄ TOIMII – HAASTETULLE

Jos olet johtaja, päättäjä tai vaikuttaja, joka puhuu kestävyydestä ja systeemitason päästöistä sinut on haastettu. Sinulta vaaditaan esimerkillä johtamista ja sen vaatimista korkeammalta.

Tee kaikki se, mitä tavallinen ihminen tekee, mutta lisäksi sinulla on velvollisuus normalisoida kohtuutta julkisesti, jos aiot puhua muiden kohtuudesta. Ja se normalisointi alkaa siitä sinun hallinnassasi olevasta henkilökohtaisesta päästökiintiöstä, eli omastasi.

Sinulla on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen on lähteä mukaan kohtuuden määrittämiseen, toinen on kertoa miksi tämä ei ole hyvä idea. Ja kolmas on se vallitseva normi eli hiljaisuus ja kohtuuspelkuruus.

Kerro ajatuksesi kohtuudesta ja johtajan henkilökohtaisesta vastuusta kertoen samalla mihin kohtaan suhteessa mediaaniin sinä sijoitut ja mihin suuntaan tällä janalla aiot liikkua tulevaisuudessa. Mikä osa siirtymästä tulee systeemitason ja mikä taas henkilökohtaisesta muutoksesta?

Kerro myös kenelle olet idean levittänyt ja levitä tietoisuutta jakamalla muidenkin vastineita.

Päättäjänä, johtajana tai vaikuttajana sinulla on tavallista ihmistä suurempi äänitorvi ja mahdollisuus vaikuttaa vastuun lisäksi. Käytä vaikutusvaltaasi tämän normin rikkomiseen, jos haluat oikeasti ottaa kaikki keinot käyttöön.

Aloitus esimerkiksi näin: https://twitter.com/valehippi/status/1640700417062445056. Lisää postaukseesi #nollasumma ja laita varmuuden vuoksi meille tieto osoitteeseen kolmentonninarmeija@gmail.com

Yhteisö

Jos liike kiinnostaa tule mukaan: Telegramissa tai WhatsAppissa.